Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter:
Magyal és főnixtoll, tizenegy hüvelyk, kellemesen rugalmas.
Ron Weasley:
Az első két könyvben:egyszarvúszőr (örökölte a pálcát).
A harmadik könyvtől:Tizennégy hüvelyk, fűzfa, egyszarvúszőr maggal.
Hermione Granger:
J.K.Rowlingtól tudjuk, hogy Hermione pálcájának sárkány-szívizomhúr a magja.
Voldemort:
Tizenhárom és fél hüvelyk. Tiszafa. Erős pálca, nagyon erős...
Lily Potter:
Tíz és egynegyed hüvelyk hosszú, suhogó fűzfapálca. Igézéshez, elbűvöléshez kiváló.
James Potter:
Tizenegy hüvelyk hosszú, hajlékony mahagónipálca. Kimondottan átalakításhoz való.
Rubeus Hagrid:
Tölgy, tizenhat hüvelyk, eléggé hajlékony.
Fleur Delacour:
Kilenc és fél hüvelyk, merev, rózsafa, a magja pedig vélahaj (Fleur nagyanjának a haja).
Cedric Diggory:
Tizenkettő és egynegyed hüvelyk, egyszarvúszőr maggal, kőrisfa. Kellemesen rugalmas.
Viktor Krum:
Gyertyán, sárkány-szívizomhúr. Elég merev, vastagabb a megszokottnál.
Neville Longbottom:
Cseresznyefa egyszarvúszőrrel.
 
Fleuré és Krumé kivételével az összes pálcát Ollivander úr készítette, akinek az Abszol úton található a boltja és aki nemsokkal Harry minisztériumi kalandja után titokzatosan eltűnt.
Érdekes megfigyelni, hogy Harry, Ron és Hermione pálcájának magjai (főnixtoll, egyszarvúszőr és sárkány-szívizomhúr) kiteszik a három magfajtát. Úgyanígy Harryé, Cedricé, Krumé és Fleuré is négy különb
J.K.Rowling mondta:
Már 1990-ben magyal pálcát írtam Harrynek, amikor először felvázoltam a Bölcsek Köve hatodik fejezetét. Nem véletlenszerűen választottam: a magyalnak van néhány másodlagos jelentése, amik tökéletesek voltak Harry számára, különösen, ha szembeállítjuk a tiszafához fűződő jelentésekkel, amiből Voldemort pálcája készült. Az európai hagyományok szerint a magyal fa (angolul 'holly' ami a 'holy'-ból ered, magyarul 'szent') elűzi a gonoszt, míg a tiszafa, amely nagyon hosszúéletű (vannak Nagy-Britanniában több mint kétezer éves tiszafák is), szimbolizálhatja a halált és a feltámadást; emellett a fa nedve mérgező.

Valamivel az után, hogy Harrynek adtam a magyalból és főnixtollból álló pálcát, találtam egy leírást arról, hogy a kelták annak idején az év különböző részeihez különböző fákat rendeltek hozzá, és felfedeztem, hogy teljesen véletlenül Harry a születésének 'megfelelő' fapálcát kapta. Ezen felbuzdulva Ron és Hermione is a kelta fák beosztása alapján kapott varázspálcát. Ron, aki a február 18 - március 17-i fázisban született, kőrisfa pálcát kapott (azt hiszem eredetileg bükkfát akartam neki adni) [valamit itt elrontott Jo, mert a könyv szerint nem kőrist kapott a harmadik könyv elején, hanem fűzfát...- szerk.], és Hermione pálcája, aki a szeptember 2 - szeptember 29-ei időpont között született, szőlőtőből készült (már nem emlékszem eredetileg milyen pálcát szántam Hermionénak; lehetséges, hogy akkor még nem választottam neki pálca anyagot).

Csak Hermione és Ron esetében használtam a kelta fahoroszkópot. Például Hagridnak tölgy pálcája van, pedig a kelta rendszer szerint bodza pálcája kellene hogy legyen; Nagy-Britanniában a tölgy 'az erdők királya', erőt, védelmet és termékenységet szimbolizál; milyen más pálca 'választhatná' Hagridot? Mindenesetre volt egy titkos kapcsolat Ron és Hermione pálcája között, amiről csak én tudtam (mostanáig).

Azoknak, akiket érdekel, hogy vannak hozzárendelve a kelta év különböző szakaihoz a fák, itt van a táblázat, amit használtam. Elnézést kérek a kelta fa-szakértőktől, ha esetleg van benne hiba. (Mióta ráakadtam erre, azóta néhány kisebb eltérést találtam már különféle változatokban.)

December 24 - Január 20 = Nyír (Beth)
Január 21 - Február 17 = Berkenye (Luis)
Február 18 - Március 17 = Kőris (Nion)
Március 18 - Április 14 = Éger (Fearn)
Április 15 - Május 12 = Fűz (Saille)
Május 13 - Június 9 = Galagonya (Huath)
Június 10 - Július 7 = Tölgy (Duir)
Július 8 - Augusztus 4 = Magyal (Tinne)
Augusztus 5 - Szeptember 1 = Mogyoró (Coll)
Szeptember 2 - Szeptember 29 = Szőlő (Muin)
Szeptember 30 - Október 27 = Borostyán (Gort)
Október 28 - November 24 = Nád (Ngetal)
November 25 - December 23 = Bodza (Ruis)


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.